pátek 13. května 2016

O Tajvanu

TAJVAN...

Více foto z procházky: Z D E
...od těch dob co stál už ale skutečně uplynul nějaký čas, na přehradě se toho … no, vlastně, jak se to vezme, ale ano ano, se toho hodně změnilo. Né jen, že jsou ty staré zděné kadibudky … v uvozovkách „kadibudky“ funkční, ale přibyly i malé toi toiky. Jinak „toi“ se čte „tua“ a znamená to francouzsky „ty“. Spolu s nimi přibyly i občerstvovací stanice a občerstvovací depa prakticky kolem celé „jedničky“, tedy první přehrady. Jistěže můžeme mít tisíc a jednu výhradu, co všechno by se na přehradě „mělo“, nebo naopak „nemělo“, ale buďme upřímní, přehrada vypadá dobře, spousta zařízení přibylo, a... a to je, myslím, to nejdůležitější. Ubránili jsme ji betonu a podobným stavbám. Teď se jen trochu bojíme o osud Slunečních lázní a jejich podoby v budoucnu.

Ale ten TAJVAN, že?! Když si leckdo z pamětníků, ale i z těch mladších, vzpomene... těch zážitků co tam kdo prožil. „Jak je možné...“ - si člověk klade otázku „že za minulého režimu, kdy nic nešlo, vlastně ten TAJVAN mohl fungovat, a dnes, kdy jde všechno, jsme bez TAJVANu?“ Už jenom ruina, už ani to né, jen jakási hromada s částí zadní zdi, a snad i zarůstající venkovní parket, nám ještě připomíná tu „slavnou profláklou“ hospodu Na Tajvaně. Jinak pustota, zmar nad zmar! Zvláštní je, že sloužila všem, jak mladým, tak starším, jak maminkám s dětmi tak dětem samotným, jak dámám na pohárek tak pánům v letech. Prostě TAJVAN tu byl pro nás a sloužil všem.
Více foto: Z D E

Pejskaře potkáš, také nostalgiky, co chodí zavzpomínat. Na přilehlé louce čas od času pouť. Ale služby žádné. Ještě že doslova na dohled je středisko v Břízkách s tenisovou halou, tam při brouzdání v těchto končinách lze občerstvení nalézti, ke stolu usednout.

Doufejme tedy, že v brzké době se toto místo probudí a navrátí opět k životu, tak jak se to děje například na Prosečském hřebeni, kde vedle rozhledny doslova z popela vyrůstá nová Prosečská chata. Ale to není téma dnešního mého brouzdání a „Hovorů, ovšem...

Tak...“Na brzké zmrtvýchvstání, Tajvane!“

Žádné komentáře:

Okomentovat