čtvrtek 22. listopadu 2018

HOVORY, ovšem... VĚRA KOPECKÁ

Listopadové HOVORY - středa 28.11.2018 v 18,00
Věra Kopecká - kavárna FR Jablonec n.N.-Rýnovice
Klavír Jakub Slezák, zpěv Barbora Havlásková

Kulatý, kulatý je ten náš svět“...se zpívá v jedné písničce snad ze šedesátých let. No a že je to „pravda pravdoucí“, že Svět je velký a Zeměkoule kulatá, tak se na tom našem „kulatým Světě“ naše cesty kříží a protínají a na nich se potkáváme... toho důkazem je i náš listopadový host (odpusťte, vím, není to genderově správné, neboť se jedná o ženu, ale mě se slovo „hostka“ nelíbí).

Tak jak to teda bylo? To se potkaly cesty jablonecké a pražské. V Praze i v Jablonci. Už v minulosti také „pražské“ s „broumovskými“. Aby to nebylo tak jednoduché... i ty „broumovské“ vedly původně z našeho Jablonce. A pak se ta „má jablonecká“ přes „pražskou“ zatoulala na východ Čech a střetla se s tou „broumovskou“ ...v Jablonci i v Broumově. A to všechno na tom našem „kulatém Světě“, a vzniklo z toho pozvání na listopadové „HOVORY, ovšem...“

Hostem listopadového podvečera bude pedagožka, básnířka a překladatelka, také vynikající fotografka paní VĚRA KOPECKÁ. Abych nevymýšlel vymyšlené, tu je citace z Wikipedie:
Věra Kopecká narodila se 14. července 1951 v Turnově. Do maturity žila v Jablonci nad Nisou, od roku 1992 bydlela v Broumově, nyní žije ve Křinicích (2 km za Broumovem). Od roku 2000 je organizátorkou Dnů poezie v Broumově a od roku 2006 členkou Východočeského střediska Obce spisovatelů. Vystudovala učitelství matematiky a deskriptivní geometrie na Karlově universitě. V letech 1980–1985 absolvovala na Lidové konzervatoři v Praze obory umělecký přednes, divadlo poezie a literární tvorba.
Píše od studentských let. Vydala více než dvacet sbírek poezie. Je laureátkou mnoha literárních soutěží. Účastní se mezinárodních literárních festivalů a setkání v Čechách i v Polsku a na výtvarných plenérech. Organizuje česko-polské broumovské Dny poezie (konají se od r. 1997; v roce 20165 proběhl už 17. ročník tohoto festivalu). Překládá a vydává poezii svých přátel. Fotografuje krajinu, měla řadu výstav v Čechách i v Polsku. Zabývá se rovněž tradičními lidovými technikami a řemesly. Více podrobností si můžete najít:
Viz Wikipedia: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bra_Kopeck%C3%A1

Byl jsem hostem paní Kopecké na posledních broumovských Dnech poezie. Moc se mi líbilo...považte, komu se například podaří recitovat svou poezii ve zdech Broumovského kláštera? Málokomu, a já se k těm šťastlivcům dnes už můžu také počítat. Bylo nás snad čtyřicet, z Polska, Slovenska, Čech a Moravy. Zastoupení mělo i Řecko i Litva. Moc se celý víkend vydařil … no jakby né!... když tomu všemu šéfovala právě paní Kopecká. A tak jsem moc rád, že právě ji budeme moci u nás přivítat, zvláště proto, že listopadové „HOVORY“ součástí jsou celorepublikového festivalu „DEN POEZIE“ - více viz: http://www.denpoezie.cz/



Přijměte proto naše pozvání - datumově máme vyjímku na poslední středu v měsíci – 28.listopadu 2018 v 18,00 h – do „Domečku“ v jabloneckých Rýnovicích.

Za všechny srdečně autor HOVORŮ - Milan Brož

Ukázky fotografické tvorby V.Kopecké





Žádné komentáře:

Okomentovat